Suplement

Cinema

  • Compartir

Festival de Sant Sebastià

Joan Millaret i Valls
29 de setembre de 2022

El 70è Festival de Sant Sebastià ha atorgat el Premi Donostia a l’actriu francesa de renom internacional Juliette Binoche, guardó que va recollir de mans de la cineasta Isabel Coixet, amb qui Binoche va treballar a Nadie quiere la noche (2015). L’actriu ha trepitjat moltes vegades la catifa vermella del festival basc, acompanyant darrerament films com La verité (2019, Hirokazu Kore-eda) o Vision (2018) de Naomi Kawase. L’actriu, que ha treballat amb cineastes francesos i internacionals de gran volada, ha marcat indiscutiblement el cinema dels darrers anys.

L’entrega va anar seguida de la projecció de Fuego/Avec amour et acharnement, tercera col·laboració de Binoche amb la seva compatriota Claire Denis després d’Un sol interior (2017) i High Life. A Fuego, adaptació lliure d’un relat de Christine Angot, Binoche està acompanyada per Vincent Lindon i Grégoire Colin en un convuls triangle adult en què ella es veu desbordada per la passió i el desig quan retroba un antic amor. Un film de gran intensitat gràcies, sobretot, a aquest personatge femení, figura carnal, amorosa i apassionada, una dona sacsejada per una pulsió eròtica i romàntica incontrolable.

D’altra banda, Binoche ha participat en la pel·lícula francesa a competició Le lycéen, de Christophe Honoré, centrat en el trasbals d’un jove de 17 anys, Lucas (Paul Kircher), arran de la pèrdua del pare per culpa d’un accident de cotxe. El film retrata la deriva erràtica, donant tombs sense sentit, des d’una disbauxa homosexual fins a una depressió suïcida, com a resultat d’un període de difícil gestió del dol. Binoche interpreta aquí una mica secundari, el paper de mare de Lucas, la dona que perd el marit, oferint un registre maternal i adult ple de matisos. Un paper de vídua trencada i aclaparada pel dolor que ens evoca un d’aquells papers que la van catapultar al reialme francès i europeu de la interpretació, Azul (1993), del desaparegut cineasta polonès Krzysztof Kieslowski. Completen el repartiment de Le lycéen Vincent Lacoste en el paper de germà gran de Lucas, resident a París.

  • Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.